הרחבת העירוב הישובי

 

תוואי עירוב תקוע (לפני הרחבתו לתקוע ו')

לפי ההלכה, כדי שיהיה מותר לטלטל חפצים בשבת מחוץ לבית, צריך שהמקום כולו יהיה מוקף בעירוב.  העירוב של תקוע, וההנגשה הדיגיטאלית שלו, הם פרי עמל של רבים לאורך השנים, וביניהם: הרב מנחם פרומן זצ"ל, הרב אבי וולפיש, הרב אריאל הולנד, הרב שוקי מאירסון, הרב דוד פיאלקוף, איתמר אשי, אסף אורבך, תומר אלבגלי ואדי לייפר. זכור לטוב במיוחד הרב גדי אנסבכר שבמשך שנים תחזק את העירוב בהתנדבות. זכות הרבים תעמוד להם ולזרעם אחריהם.

בעירוב של תקוע יש צירוף של כמה סוגי מחיצות בקטעים שונים: 

  1. מחיצה – גדר בגובה עשרה טפחים. לדוגמה, גדר הביטחון של היישוב מהווה חלק מהעירוב.
  2. תל המתלקט – מדרון תלול (זווית של לפחות כ-25 מעלות) נחשב גם הוא מחיצה. כך, המדרון של הוואדי מהווה חלק משמעותי ביותר בעירוב שלנו. 
  3. צורת הפתח – היות ומקובל שבקיר או במחיצה יש לעיתים פתחים, אם יש פרצה גדולה במחיצה, אבל לפרצה יש צורה של פתח "נורמלי" (כלומר, כעין שתי מזוזות ומשקוף על גביהם), המחיצה נחשבת שלמה. לדוגמה, לאורך כביש הגישה ליישוב העירוב מתבסס על קו מתח גבוה, שעובר מעל לעמודי החשמל (מערבית לכביש, עד לש"ג). זו צורת הפתח, היות ויש שני עמודים (כעין שתי מזוזות), ומעליהם עובר חוט (כעין משקוף). 

בתרשים יש קוד צבעים:

כחול = מחיצה

אדום = תל המתלקט

צהוב = צורת הפתח

 

תיאור כללי של העירוב (המספור על פי המפה):

  1. מהשכשוכית דרך הוואדי עד מתחת לתקוע ה' – תל המתלקט. מדרון הוואדי התלול, קצת מעל לאפיק הוא גבול העירוב.
  2. העלייה מהוואדי לתקוע ה' – תל המתלקט. באיזור תקוע ה' יש ערוץ קטן שעולה מהוואדי לתקוע ה', והמדרון הרחוק, הדרום-מזרחי שלו, הוא קצה העירוב. בשלב מסוים, סמוך לציר שמדרום לתקוע ה', הערוץ הזה נפגש עם מדרגת אבן טבעית שמהווה מחיצה, ונמשכת מערבה לכיוון תקוע ה' עד שהיא נפגשת עם צורת הפתח. 
  3. מתקוע ה' עד מגדל המים בתקוע ד' – צורות הפתח שעשויות מעמודי עירוב "קלאסיים", ותל המתלקט, לסירוגין.
  4. ממגדל המים בתקוע ד' עד הקצה הדרומי של תקוע ג' – צורות הפתח. מבוסס על חוט הטלפון שעובר מעל לעמודי הטלפון, שסביבם חביות חלודות.
  5. מהקצה הדרומי של תקוע ג' עד לש"ג של היישוב – מחיצה. גדר הביטחון של היישוב. 
  6. מהש"ג של היישוב עד לצומת – צורת הפתח. מבוסס על קו מתח גבוה שעובר מעל לעמודי חשמל, מערבית לכביש הגישה ליישוב, ובקטע האחרון – חוט עירוב "קלאסי" שעובר מעל לכביש הכניסה ליישוב. 
  7. בצומת, חוט מסומן בבקבוק אדום מעל לכביש ("צורת הפתח"). שימו לב – השכשוכית מחוץ לשטח העירוב.

 

הערות למטיילים:

  1. כל שבילי הטיולים ביער תקוע ובוואדי (כגון לבור המשקפיים, לחריטון) כלולים בשטח העירוב.
  2. השכשוכית עצמה נמצאת מחוץ לעירוב.
  3. כמו כן, אי אפשר לטלטל באפיק של הנחל עצמו (ובכלל זה הגבים). אם אתם מתקרבים לאפיק הנחל, עליכם לוודא שביניכם לבין האפיק מפריד מדרון תלול בגובה של 80 ס"מ. קשה לסמן זאת בצורה מדוייקת על מפה, אבל בפועל זה כמעט חסר משמעות, היות ושבילי הטיולים נמצאים הרחק מעל לאפיק של הנחל.